Într-un interviu acordat agenției Reuters, Donald Trump a declarat că Statele Unite trebuie să reactiveze arsenalul nuclear. „Eu sunt primul care ar vrea să vadă că nimeni nu mai are arme atomice, dar nu vom fi în spatele niciunei țări, nici măcar al unei țări cu care am fi în relații amicale, din punctul de vedere al puterii nucleare. Ar fi minunat, ar fi un vis ca nicio țară să nu mai aibă arme nucleare, dar, dacă vor fi în continuare, noi vom fi deasupra tuturor”, afirmat Donald Trump.
Oficiali ruși de rang înalt apropiați de președintele Vladimir Putin au atras atenția că afirmațiile liderului de la Casa Albă riscă să declanșeze o nouă cursă a înarmării.
„Dacă sloganul folosit de Donald Trump în campanie – «Să facem America măreață din nou» – înseamnă supremație nucleară, se va reveni la cele mai proaste perioade ale cursei înarmării, în anii 1950-1960”, a reacționat Konstantin Kosacev, președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus.
„Se poate argumenta că aceasta este cea mai alarmantă afirmație pe tema relațiilor cu Rusia. Intrăm într-o nouă eră? Din punctul meu de vedere, trebuie să avem cât mai curând un răspuns la această întrebare”, a adăugat Kosacev, citat de site-ul agenției Reuters.
Un alt parlamentar rus pro-Kremlin, Aleksei Pușkov, a atras atenția că afirmațiile lui Donald Trump „pun sub semnul întrebării acordul de limitare a armelor strategice, readucând lumea în secolul 20”.
Echilibrul atomic între Moscova și Washington „trebuie păstrat”, a subliniat Pușkov. „Statele Unite nu pot obține superioritate decisivă. În loc de a a încerca să obțină o supremație nucleară iluzorie față de Rusia, Administrația SUA mai bine ar găsi o soluție la problema nucleară excepțional de complicată din Coreea de Nord”, a insistat Pușkov, membru al Comisiei pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației.